Czeskie dania
Mojito Spicy 1sklenice - Mojito Spicy 1 szklankaSiprup Mojito spicy 20 ml - syrop Mojito spicy Třtinovy cukr 1 čajová lžička - 1 łyżeczka cukru trzcinowego Limeta 1 ks - 1 kawałek limonki (pół) Máta 6 Lístků - 6 listków mięty Minerálka ( soda) Na dolití - woda mineralna do dolania Led Lód Do sklenice dáme půl limety nakrájené na kostky, mátu a třtinový cukr, Vše rozmačkáme. Přidáme led. Vlijeme odměřené množství sirupu a dolijeme minerálkou. Vložíme brčka (slámky) a ozdobíme řezem limety. Do szklanki wkładamy pół limetki pokrojonej w kostki, miętę oraz cukier trzcinowy, wszystko ugniatamy. Dodajemy lód. Wlewamy odmierzoną ilość syropu oraz wodę mineralną. Wkładamy słomki i dekorujemy limetką. |
Monin Cucumber 1sklenice - Monin Cucumber 1 szklankaSiprup Monin cucumber 20 ml – syrop Monin cucumber Třtinovy cukr 1 čajová lžička - 1 łyżeczka cukru trzcinowego Limeta 1 ks - 1 kawałek limonki (pół) Máta 6 Lístků - 6 listków mięty Minerálka ( soda) Na dolití - woda mineralna do dolania Led Lód Do sklenice dáme půl limety nakrájené na kostky, mátu a třtinový cukr, Vše rozmačkáme. Přidáme led. Vlijeme odměřené množství sirupu a dolijeme minerálkou. Vložíme brčka (slámky) a ozdobíme řezem limety. Do szklanki wkładamy pół limetki pokrojonej w kostki, miętę i cukier trzcinowy, wszystko ugniatamy. Dodajemy lód. Wlewamy odmierzona ilość syropu oraz wodę mineralną. Wkładamy słomki i dekorujemy limetką. |
Piña Colada 1sklenice - Piña Colada 1 szklankaSirup Piña Colada 20 ml – syrop Piña Colada Smetana 12% 20 ml - śmietana 12% Ananasový džus 150 ml - sok ananasowy Led -lód Ananas - ananas Do sklenice si připravíme led. Do šejkru dáme led, odměřené množství sirupu, smetany a džusu. Šejkr uzavřeme a dobře protřepeme. Promíchaný obsah šejkru vlijeme přes cedník do sklenice s ledem. Vložíme brčka (slámky) a ozdobíme řezem ananasu. Przygotowujemy lód. Do shaker wkładamy lód, odmierzamy odp. ilość syropu, smietany i soku. Wszystko musi być dobrze wstrząśnięte. Zawartość shakera wlewamy przez sitko do szklanki z lodem. Wkładamy słomki i ozdabiamy kawałkami ananasa. |
Ostružinová limonáda 1sklenice – lemionada jeżynowaSirup Monin mojito mint 10 ml Sirup Monin mures 10 ml Limeta 1 ks – kawałek limetki Led - lód Minerálka ( soda) Na dolití - mineralna woda na dolewkę Do sklenice nasypeme led a na kostky nakrájenou polovinu limety. Přilijeme odměřené množství sirupů monin a dolijeme minerálkou. Vložíme brčka (slámky) a dozdobíme řezem limety. Do szklanki wsypujemy lód i kroimy połowę liemtki na kostki. Nalewamy odp. ilość syropu monin i dolewamy wodę minarelną. Wkładamy słomki i ozdabiamy kawałkami limetki. |
Svíčková na smetaně, houskový knedlík 4 porce – Polędwica w sosie śmietanowym, knedlik bułczany, 4 porcje.
Hovězí maso 40 g – mięso wołowe Mrkev 50 g – marchew Celer 50 g - seler Petržel 50 g - pietruszka Cibule 40 g - cebula Pepř celý, nové koření, bobkový list 4 g – cały pieprz, przyprawy, liść laurowy. Citrón 10 g, - cytryna Ocet 10 g - ocet Cukr 10 g - cukier Máslo 20 g - masło Olej 40 g – olej Mouka hladká 60 g - mąka Smetana 12% 200 ml – śmietana 12% Cibuli a zeleninu opečeme na oleji. Přidáme maso a pečeme ze všech stran. Podlijeme vodou, přidáme koření a citrón nakrájený na plátky. Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka. Podle potřeby podléváme vovou. Udušené maso vytáhneme a zeleninu s šťávou prolisujeme. Přidáme trochu vody a přivedeme k varu. Mouku rozmícháme se smetanou a za stálého míchání ji vlijeme do vařící šťávy. Zahuštěnou omáčku vaříme 20 minut. Při vaření ji mícháme, aby se nepřipálila. Nakonec ji dochutíme octem cukrem a solí a znovu krátce provaříme. Cebule oraz warzywa smażymy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i cytrynę krojoną w plastry. Wszystko przykrywamy i dusimy, aż będzie miękkie. Według uznania i potrzeby podlewamy ciągle wodą. Mięso już miękkie wyciągamy, a warzywa z sosem przecieramy. Dodajemy trochę wody i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wciąż mieszając wlewamy do gotującego się sosu. Zagęszczony sos gotujemy 20 min. Podczas gotowania mieszamy, aby się nie przypalił. Na koniec dodajemy do smaku ocet, cukier i sól, i ponownie, ale na krótko gotujemy. |
Houskový knedlík 4 porce – knedlik bułczany, 4 porcjeMléko 180 ml - mleko Droždí 15 g - drożdże Mouka hrubá 340 g - mąka Sůl 15 g - sól Vejce (žloutek) 1 ks - 1 jajko (żółtko) Rohlík 1 ks - 1 rogalik Mléko mírně zahřejeme a přidáme do něj droždí . Mouku dáme do mísy, přidáme žloutek sůl a droždí rozpuštěné v mléce. Vypracujeme tužší těsto. Do něj přidáme na kostičky nakrájený rohlík a pečlivě do těsta ho zapracujeme. Hotové těsto necháme kynout pod utěrkou. Pak jej rozdělíme na díly a válíme z něj knedlík o délce asi 20 cm. Vyválený knedlík necháme znovu vykynout. Vykynutý knedlík vaříme v osolené vodě 25 minut. Asi po deseti minutách knedlík otočíme. Po 25 minutách knedlík vyjmeme a okamžítě propícháme vidličkou jinak splaskne. Lepší způsob vaření knedlíku je vaření v páře. Na větší kastrol s vodou natáhneme utěrku a upevníme provázkem. Když voda začne vařit vložíme na utěrku knedlík a vaříme jej v páře 25 minut pod větší mísou. Po uvaření knedlík vyjmeme a nemusíme jej propichovat. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdze. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy żółtko, sól i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiamy na sztywniejsze ciasto. Dodajemy do niego pokrojony w kostki rogalik, starannie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy pod przykryciem. Następnie dzielimy je na części i toczymy z niego knedliki o długości ok. 20 cm. Utworzony knedlik ponownie pozostawiamy, aby urósł. Następnie gotujemy go w posolonej wodzie 25 minut. Po ok. 10 minut obracamy knedlik. Po 25 minutach knedlik wyjmujemy i natychmiast przebijamy widelcem. Lepszym sposobem gotowania kendlika, jest gotowanie na parze. Na większy rondel z wodą nakładamy szmatkę i obwiązujemy sznurkiem. Kiedy woda zacznie się gotować kładziemy knedlik na szmatkę i gotujemy na parze przez 25 minut. Następnie knedlik wyjmujemy i nie musimy już go przebijać. |
Lejočky se šlehačkou a čerstvým ovocem, 4 porce - Placuszki z bitą śmietaną i świeżymy owocami, 4 porcje
Voda 500 ml - woda Mouka hladká 25 g – mąka Vejce 2 ks – 2 jajka Sůl 30 g - sól Šlehačka 200 ml - bita śmietana Jahody, borůvky, maliny - truskawka, jagoda, maliny Mletý cukr - cukier , puder. Vodu smícháme se solí, moukou, a vejcem v řidší těsto. Na plotně, nebo pánvi bez oleje tvoříme placky , které pečeme z obou stran tak, aby křupaly. Na talíř dáváme 3 – 4 placky, přidáme ušlehanou šlehačku posypeme mletým cukrem a ozdobíme ovocem. Wodę mieszamy z solą, mąką i jajkiem, tworzymy rzadsze ciasto. Na patelni bez oleju robimy placki, smażymy z obu stron, aby były chrupiące. Na talerz kładziemy 3-4 placki, dodajemy bitą śmietanę i posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy owocami. |
1 CHF = 4,59 PLN
1 USD = 4,03 PLN