Kapliczka św. Anny i św. Jana NepomucenaKapliczka na bagnieHala sportowa im. Bernarda i Zygfryda BlautówKościół pod wezwaniem św. Anny i św. JoachimaWidok na dzielnicę Karłubiec z dachu hali sportowejZdjęcie lotnicze dzielnicy KarłubiecPomnik ku czci ofiar I Wojny Światowej

Festyn uliczny

W czwartek (15.08) o godzinie 16.00 rozpoczął się „Festyn uliczny” w Gogolinie-Karłubcu. Okazją do spotkania i wspólnego świętowania była zakończona przebudowa ulicy Górnej sfinansowana z środków Gminy Gogolin przy prawie 50-procentowym dofinasowaniu ze środków Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych tzw. „Schetynówek” (całkowity koszt zadania wyniósł 934.262,69 zł).
Uczestnicy festynu w barwnej paradzie przeszli całą, specjalnie udekorowaną, ulicą Górną. Na czele korowodu szła „Orkiestra Dęta” oraz „Odświętnie wystrojeni” mieszkańcy dzielnicy. Na trasie przemarszu na wszystkich czekały kulinarne niespodzianki przygotowane przez mieszkańców, którzy serdecznie zapraszali na swoje podwórka. Wśród serwowanych specjałów znalazło się m.in. japońskie sushi. Na miejscu na wszystkich czekały kawa oraz ciasto, a czas umilała Orkiestra Dęta Górażdże Cement SA. Dla najmłodszych organizatorzy przygotowali zabawę w „Koło Fortuny, a kulminacyjnym punktem festynu było „Grillowanie na zielonej polanie”, w którym udział wzięło sześć ekip.

Jury konkursowe doceniło w szczególności:
1. Agnieszkę i Andrzeja Caban za cukinie konserwowe na ostro, sałatkę ziemniaczaną z porem oraz „meisterstück” z kiełbasek.
2. Różę i Joachima Bekiesz za „Karczek a’la Achim z dodatkami”
3. Zuzannę i Adama Bryś za tortelini i zielony przysmak z kapusty pekińskiej
4. Sabinę Broj i Romana Wicher za pstrąga z grilla, sałatkę grecka i pieczarki z nadzieniem z grilla
5. Hildegardę i Bernarda Knor za sałatkę sezonową z koperkiem i steki wykąpane w piwie z ziołami
6. Spółkę sąsiedzką z o.o. Kuklewscy & Koryzma za nadziewanego dzika, kociołek z grilla oraz finalny „Placek kielecki bez scyzoryka”

„Placek kielecki”
3 kg ziemniaków
3 duże cebule
30 dkg boczku
30 dkg kiełbasy
2 duże jajka
mąka pszenna
Ucieramy ziemniaki oraz kroimy w paski cebulę, w której lekko dusimy boczek i kiełbasę. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiając mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny.

Jury konkursowe sprawnie i jednomyślnie oceniło przygotowane przysmaki, przyznając wszystkim nagrody i pamiątkowe puchary.
W festynie udział wzięło ponad 250 mieszkańców dzielnicy oraz gości wśród których znaleźli się ks. proboszcz Stanisław Kołodziej, Burmistrz Gogolina Joachim Wojtala z Małżonką oraz Przewodniczący Rady Miejskiej w Gogolinie Franciszek Holeczek.
Nad przebiegiem całości czuwał Zarząd Dzielnicy Gogolin-Karłubiec na czele z jego Przewodniczącą Waltraudą Wicher.


DSC_0107.jpeg DSC_0133.jpeg DSC_0141.jpeg

DSC_0142.jpeg DSC_0143.jpeg DSC_0150.jpeg

DSC_0189.jpeg DSC_0212.jpeg DSC_0217.jpeg

DSC_0231.jpeg DSC_0232.jpeg DSC_0234.jpeg

DSC_0237.jpeg DSC_0241.jpeg DSC_0260.jpeg


Podziękowanie


Serdecznie dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do zorganizowania tej imprezy, przede wszystkim mieszkańcom ulicy Górnej - którzy piekli ciasto, parzyli kawę i wszystkim którzy brali udział w „Grillowaniu na zielonej polanie”, gdyż była to największa atrakcja naszego wspólnie spędzonego popołudnia. Dziękuję Zarządowi Górażdże Cement za zgodę na bezpłatny koncert Orkiestry Dętej, dziękuję „Szwarnym Dziołchom”, „karłubieckiej orkiestrze” i wszystkim którzy pomagali przy organizacji festynu.

Dopisała nam pogoda, a ilość uczestników festynu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Za niewielkie pieniądze ze środków Gminy Gogolin potrafimy zorganizować wspaniałą imprezę. Po raz kolejny wykazujemy się swoją wielką pomysłowością i aktywnością.

Dziękuję.
Przewodnicząca Zarządu Dzielnicy Waltrauda Wicher 

Pogoda
22 czerwca
niedziela
Newsletter
Kalendarz
Kursy walut
1 EUR = 4,27 PLN
1 CHF = 4,54 PLN
1 USD = 3,71 PLN